Nieuw btw-identificatienummer

Wijziging per 1 januari 2020

Gedurende het najaar ontvangen alle omzetbelastingplichtige eenmanszaken voor wie het BSN tevens het btw-identificatienummer is van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer. Het oude nummer wordt voortaan aangeduid als het omzetbelastingnummer. Dit omzetbelastingnummer blijft het nummer waarmee de aangifte Omzetbelasting wordt ingediend. Bij al uw zakelijke contacten buiten de Belastingdienst om dient u echter het nieuwe btw-identificatienummer te gaan gebruiken.

De meest concrete wijziging betreft het wijzigen van het btw-identificatienummer op uw uitgaande facturen en uw overige uitgaande correspondentie. Verder kan het relevant zijn om het nieuwe nummer door te geven aan uw vaste leveranciers, zeker als bedrijven hun btw naar u verleggen. Omgekeerd geldt dit ook: als u gewend bent om btw te verleggen naar uw opdrachtgever dan dient u van de opdrachtgever het nieuwe btw-identificatienummer te ontvangen, zodat u het juiste nummer op uw uitgaande facturen kunt vermelden. Dit is niet van toepassing als uw opdrachtgever een rechtspersoon is (zoals een B.V. of een V.o.f.).

Ook wij ontvangen graag het nieuwe nummer ten behoeve van ons dossier. Zodoende kunnen we u desgewenst snel en efficiënt ondersteunen in zaken waarbij het nieuwe nummer een rol speelt.

Het gebruik van het nieuwe nummer is verplicht met ingang van 1 januari 2020. Overigens is door de Belastingdienst aangegeven dat ze de eerste maanden van 2020 nog niet handhavend zullen optreden als het oude nummer nog wordt gebruikt op facturen. Het is dus niet nodig om eventuele facturen in 2020 waarop u het oude nummer nog heeft gebruikt met terugwerkende kracht te wijzigen!

Als u verder nog vragen over dit onderwerp heeft, of ondersteuning nodig heeft bij door te voeren aanpassingen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.